BIOCOL Laboratorios

wybór języka
  • O firmie
  • Produkty
  • O nas
  • Być człowiekiem
  • FAQ
  • Kontakt

Produkty

  1. Probiotyki.

    Ludzie od wielu lat spożywają zsiadłe mleko, czy też produkty kwaszone wykorzystując ich dobroczynne działanie. Wiele naukowo-medycznych badań pozwoliło na wyizolowanie tych szczepów bakterii, które są odpowiedzialne za wytwarzanie substancji wpływających korzystnie na organizm gospodarza. Bakterie te wykorzystuje się w przemyśle spożywczym podczas produkcji mlecznych napojów fermentowanych, gdyż jest to ich naturalne środowisko. Należy jednak pamiętać, że nie każdy jogurt jest probiotykiem. Większość z nich zawiera bowiem tylko szczepy bakterii jogurtowych, a nie probiotycznych. 
    Działanie probiotyków wiąże się ściśle z produkcją kwasu mlekowego. W organizmie człowieka kwas ten spełnia wiele ważnych funkcji. Przykładowo przyspiesza on trawienie białek, pobudza działanie soków żołądkowych, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit, a także ułatwia wchłanianie wielu pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania (żelazo, wapń, fosfor itd.). 
    Nazwa probiotyk pochodzi z języka greckiego od słów pro i bios (dla życia). Terminem tym określa się wybrane kultury bakterii i drożdży, które po spożyciu wywołują korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego i ogólnoustrojowego. Działanie to uzasadnione jest produkcją przez probiotyki kwasów organicznych, bakteriocyn (substancji mających charakter białkowy i działanie antybiotyczne, są wytwarzane w celu zahamowania wzrostu lub zniszczenia niektórych bakterii), a także nadtlenku wodoru (woda utleniona). Najczęściej probiotyki wykorzystuje się w celu przywrócenia naturalnej flory jelitowej i naturalnego środowiska pochwy, co ma duże znaczenie po terapii antybiotykowej lub chemioterapii. 
    Ciekawostką jest fakt, iż człowiek rodzi się ze „sterylnym” układem pokarmowym, czyli takim, w którym brak jakichkolwiek bakterii. Stan taki nie utrzymuje się jednak zbyt długo, gdyż nasz organizm szybko zasiedlają różne szczepy mikroorganizmów. Bifidobacterium to bakterie stanowiące prawie całość flory bakteryjnej w jelitach noworodków. Ich liczba gwałtownie maleje wraz z wiekiem (u dorosłego człowieka wynosi ok. 5% ). Probiotyki, takie jak Bifidobacterium, giną bowiem za każdym razem, gdy przyjmujemy antybiotyki, niektóre pigułki antykoncepcyjne, gdy za często pijemy chlorowaną wodę, czy też alkohol. Pośrednio zabijają je również negatywne skutki współczesnego życia (przeżywany przez nas stres, zmęczenie, ciągły pośpiech), gdyż przyczyniają się one do rozwoju bakterii chorobotwórczych osłabiających działanie probiotyków.
    Za prawdziwy probiotyk uznaje się taki, który pochodzi z mikroflory jelitowej człowieka, podczas procesu trawienia potrafi przetrwać oddziaływanie kwaśnego środowiska żołądka, a po dotarciu do jelita zakłada szczep i rozmnaża się wpływając korzystnie na organizm gospodarza. Ponadto musi być on zupełnie nieszkodliwy, a jego działanie względnie stałe. Głównym zadaniem probiotyku jest uszczelnienie ściany jelit, w celu ochrony przed wchłanianiem szkodliwych substancji pochodzących z pożywienia. Przekazuje on również sygnały do układu odpornościowego, gdy do zwalczenia bakterii chorobotwórczych potrzebne jest wsparcie limfocytów. Najpopularniejszymi probiotykami są pałeczki kwasu mlekowego - Lactobacillus, a także Bifidobacterium oraz drożdże Saccharomyces boulardii. Zarówno one jak i inne probiotyki po spełnieniu swej roli w jelicie opuszczają ustrój człowieka.
    Poza wymienionymi wcześniej aspektami, dotyczącymi korzystnego wpływu probiotyków na układ trawienny i immunologiczny, probiotyki wykorzystuje się również podczas:
    - zapobiegania nawrotom zakażeń grzybiczych i bakteryjnych, 
    - leczenia i zapobiegania biegunkom, alergii,  
    - leczenia zespołu nietolerancji laktozy, czyli nietolerancji cukru mlecznego, w wyniku braku enzymu laktazy.

    Zaburzenie to wiąże się z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi spowodowanymi nadmiernym nagromadzeniem tego cukru w organizmie. Ponadto brak rozkładu laktozy zaburza proces wchłaniania wapnia, w którym odgrywa ona dużą rolę. Rola probiotyków polega tu na wytworzeniu innego enzymu (β galaktozydazy), umożliwiającego rozkład laktozy, usuwania negatywnych skutków zanieczyszczeń środowiska ( głównie zanieczyszczeń wody i żywności przez substancje toksyczne), a także niekorzystnego wpływu stresu i palenia tytoniu, niwelowania problemów jelitowych (uczucie wzdęcia) oraz uregulowania pracy przewodu pokarmowego, obniżania poziomu fibrynogenu, którego nadmiar powoduje powstawanie zakrzepów, a w konsekwencji prowadzi do zaburzeń pracy układu krążenia i zawału mięśnia sercowego, przeciwdziałania negatywnym skutkom chemioterapii i radioterapii.
    Wielu produktom mlecznym przypisuje się probiotyczne działanie. Jednak by dany produkt móc nazwać probiotykiem musi zawierać przynajmniej 106 aktywnych mikroorganizmów ( tzn. ich komórek) na mililitr. Według zaleceń lekarskich minimalna dawka żywych bakterii probiotycznych w codziennej diecie powinna wynosić od miliona do miliarda. Problemem dla przeciętnego człowieka, chcącego sprawdzić ilość probiotyków spożywanych w ciągu dnia, jest fakt, iż producenci produktów tego typu rzadko kiedy zamieszczają informacje dotyczące ilości i rodzaju zawartych w nich bakterii. Inaczej jest w przypadku suplementów diety o charakterze probiotycznym, gdzie skład i proporcje poszczególnych bakterii są ściśle określone. Zawartość mikroorganizmów w takich preparatach jest zazwyczaj określana jako dawka terapeutyczna i wynosi nawet do 100 miliardów. Właśnie dlatego ich przyjmowanie przynosi stosunkowo szybkie rezultaty. Przykładem takiego suplementu jest ActiDigest, który w swym składzie zawiera 50 miliardów bakterii typu Lactobacillus acidophillus, 40 miliardów bakterii Lactobacillus rhamnosus oraz 25 miliardów bakterii Bifidobacterium. Dodatkowo ActiDigest wzbogacony jest o węgiel roślinny oraz ekstrakty z pięciu roślin (imbiru, papai, ananasa, zielonego anyżu i kopru włoskiego) wspomagających i dopełniających działanie mikroorganizmów probiotycznych:
    Węgiel roślinny - wspomaga absorbcję gazów zakłócających proces trawienia.
    Korzeń imbiru lekarskiego - pobudza wydzielanie śliny, a także enzymów trawiennych, przyspieszając równocześnie perystaltykę jelit.
    Papaja - łagodzi dolegliwości związane z pracą trzustki. Dodatkowo wspomaga odchudzanie.
    Ananas – niweluje objawy niestrawności.
    Zielony anyż - posiada właściwości rozkurczowe i antyseptyczne, łagodzi objawy niestrawności.
    Koper włoski - łagodzi skurcze żołądkowo-jelitowe, a także uczucie wzdęcia.

    Działanie probiotyków nie jest natychmiastowe i wymaga ich regularnego stosowania. Jednak ich niewątpliwie korzystny wpływ przez długi czas jest widoczny w naszym ustroju.

  2. Drenafast – naturalne oczyszczanie

    Prawidłowo funkcjonujący organizm sam usuwa niebezpieczne toksyny pochodzące ze środowiska i wytwarzane przez siebie jako produkt uboczny przemiany materii. Cywilizacja rozwija się jednak w takim tempie, że nasze ciało nie jest w stanie sobie samo poradzić. W tej sytuacji niezbędne jest regularne oczyszczanie organizmu. Pomogą w tym jedynie preparaty naprawdę skuteczne, takie jak Drenafast® .

    Inicjuje on oczyszczanie i detoksykację (odtruwanie) oraz pomaga zlikwidować nadmiar płynów nagromadzonych w naszym organizmie, oczyszczając wątrobę, drogi żółciowe, trzustkę i przewód pokarmowy. Ten suplement diety ułatwi także spalanie tłuszczu, zrzucenie niepotrzebnych kilogramów oraz ujędrnienie skóry i uzyskanie efektu płaskiego brzucha. Drenafast® to kompozycja 13 naturalnych składników pochodzenia roślinnego i organicznego, których oczyszczające działanie znane jest od dawna. 

    Wyciąg z brzozy pozwala usunąć nadmiar płynów zalegających w tkankach i uniknąć w ten sposób obrzęków; odkwasza i odtruwa organizm, reguluje przemianę materii i procesy trawienia. Podobne działanie mają wyciągi z mącznicy lekarskiej i z cytryny. Ekstrakty z liści brzozy i mącznicy lekarskiej stosuje się również się z powodzeniem w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych dróg moczowych, którym towarzyszy zmniejszone wydzielanie moczu, chorób nerek i pęcherza oraz w kamicy nerkowej.

    Wyciąg z mniszka lekarskiego (jednego z najbardziej efektywnych ziół oczyszczających) pomaga w wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii, stymulując wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Pobudza też pracę nerek, ułatwiając im wydalanie toksyn.

    Wyciąg z herbaty jawajskiej (krzewu strefy okołorównikowej) usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii i nadmiar wody. Stosowany jest również w infekcjach przewodu moczowego, chorobach nerek i pęcherza. Wyciąg z innej herbaty – tym razem zielonej – przyspiesza przemianę materii (dzięki zawartości teiny) i usuwanie z organizmu toksyn, działa antycellulitowo. Jego stosowanie powoduje powiększenie naczyń nerkowych oraz wzrost filtracji i wydzielania moczu. Ekstrakt z kopru włoskiego wspomaga pracę jelit, zapobiegając zaleganiu w nich pokarmu, działa rozkurczająco i pobudza żołądek do intensywniejszego działania. Wyciągi z żeń-szenia, jasnoty białej (znanej jako pokrzywa biała), oliwki, męczennicy i z Pilosella oficianarum poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego. Ten ostatni stosuje się w leczeniu kamicy nerkowej. 
    Drenafast® zawiera także trzy pierwiastki śladowe: mangan, potas i cynk, które przyczyniają się do efektywniejszego oczyszczania organizmu. Mają również pozytywny wpływ na metabolizm glukozy i lipidów; działają równoważąco na pracę gruczołów. 

    Drenafast® ma postać płynu. Stosujemy go rozpuszczając 25 ml w 1 litrze wody. Przygotowaną w ten sposób porcję o wybornym smaku herbaty brzoskwiniowej pijemy przez cały dzień. Pełna kuracja trwa 20 dni.

  3. Chudnąć całą dobę... Marzenie?

    W dzisiejszym świecie panuje dyktatura szczupłej sylwetki. Nie pozostaje nam więc nic innego, jak tylko zacząć się odchudzać. Jakie warunki na pewno musimy spełnić, aby odnieść sukces? Należy pamiętać, żeby spożywać co najmniej pięć posiłków dziennie, nie pomijając śniadania. Niezwykle istotny jest właściwy dobór odpowiedniej diety i zwiększenie aktywności fizycznej oraz właściwe zbilansowanie posiłków tak, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego wyjątkowo przydatne są suplementy diety. 

    Jedną z najlepszych i najbardziej efektywnych propozycji jest Biocol 24 Slim®. Działa on chronobiologiczne, tzn. dopasowuje swą aktywność do naturalnych cyklów metabolicznego funkcjonowania naszego organizmu. Ma działanie dwufazowe – przez 24 godziny „pilnuje”, aby nasz organizm prowadził najbardziej efektywną przemianę materii, bo wiadomo, że w nocy aktywność naszego układu pokarmowego jest zupełnie inna niż w ciągu dnia. W opakowaniu znajdziemy dwa rodzaje tabletek. Tabletka żółta, którą należy przyjąć rano przed posiłkiem, działa w ciągu dnia, natomiast tabletkę niebieską, która działa w nocy powinniśmy zażyć wieczorem – przed ostatnim posiłkiem. 

    W tabletce żółtej (dziennej) znajdziemy wyciąg z kwiatostanu rośliny o nazwie Pilosella officinarum oraz fasolaminę i ekstrakt z kakao. Pierwszy – poprawia metabolizm, pomaga też w odprowadzeniu nadmiaru płynów, które nagromadziły się wewnątrz tkanek i w usunięciu zbędnych produktów przemiany materii (działa moczopędnie i rozkurczająco). Fasolamina (suchy wyciąg z białej fasoli) wraz z wyciągiem z nasion kakaowca hamują przyswajanie węglowodanów (sprawiają, że skrobia spożywana wraz z posiłkiem, na przykład w postaci makaronu, ziemniaków, chleba, ryżu i kukurydzy, nie jest w pełni trawiona przez układ pokarmowy i nie odkłada się jako tkanka tłuszczowa) i przyspieszają spalanie tłuszczu. 

    W nocy (po zażyciu niebieskiej tabletki) znajdujemy się pod wpływem ekstraktu z chryzantemy oraz wyciągu z fasoli. Wyciąg pozyskiwany z kwiatów chryzantemy zawiera kryzantelinę, która chroni wątrobę oraz działa żółciopędnie, pomagając zredukować nadmiar zmagazynowanego w naszym ciele tłuszczu. Z kolei fasolamina znajdująca się w wyciągu z fasoli hamuje wytwarzany przez trzustkę enzym trawienny alfa-amylazy, blokując absorpcję węglowodanów z żywności. Tabletki na noc zawierają też Clarinol®– sprzężony kwas linolowy (po angielsku conjugated linoleic acid – CLA). Pomaga on zminimalizować zapasy tłuszczu, który zgromadził się w organizmie; sprawia też, że zmienia się on w naszej wątrobie w energię. Clarinol® poprawia przemianę materii i pomaga zwiększyć masę mięśniową.

    Biocol 24 Slim należy zażywać, popijając wodą, 1 tabletkę na dzień oraz 1 tabletkę na noc, w cyklu dobowym.